Vinařství Petr Mokruša je malé rodinné vinařství z vinařské obce Mutěnice na Slovácku.
Hrozny pro výrobu vín pěstují na 6 vinicích ve 2 viničních tratích obce Mutěnice. Je to „Mutěnská hora“ s jižně až jihovýchodně orientovanými svahy s písčitohlinitou půdou a „Vyšicko“, které jak název napovídá je výše položená, vzdušná, náhorní rovina s půdou hlinitou s příměsí jílu a písku. Podložím jsou v obou případech sedimenty obsahující mušle a další ulity korýšů z období pleistocenu a kvarteru.
Základními odrůdami jsou Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Hibernal a Pálava.
Většina vín Vinařství Mokruša je spíše suchých, připravených s důrazem na čistotu, ovocnost, svěžest, šťavnatost, dlouhou dochuť, pikantní kyselinu a zřetelný odrůdový charakter každého vína.
Některá vína se vyrábí složitějším postupem, s delším pobytem moštu na slupkách hroznů a následným zráním vína v sudech spolu s vinnými kvasnicemi. Vznikají tak vína velmi robustní, krémová a houževnatá.
Protože jsou opravdu malé vinařství, dokáží vína připravit do posledního detailu. Mohou se tak opakovaně pochlubit označením „Výrobce vína oceněný titulem Salon vín České republiky“, který každoročně sestavuje 100 nejlepších vín České republiky.
Kliknutím na obrázek se dostanete na nabídku vín vinařství Mokruša